Deze pagina moet nog geoptimaliseerd worden. Maar hier enkele ideeën om vanuit huis aan de slag te gaan met plastic (afval) reductie:

Weet wat u in de wasmachine stopt. Fleece truien zijn gemaakt van gerecycled plastic. Per wasbeurt spoelt u duizenden microplastics rechtstreeks de plastic soep in. Dit geldt trouwens voor alle synthetische kleding. Een hulpmiddel om dit tegen te gaan is het gebruik van een Guppy Friend. De schade wordt ook kleiner door de was te drogen aan de waslijn in plaats van in de droger.

Bestrijd de hoeveelheid peuken van filtersigaretten op straat. Leg aan iedere roker die u kent uit, dat filters uit plastic bestaan die uiteenvallen in microplastics. Via regenput/riool/sloten/rivieren komen deze micorplastics in zee terecht. Via de voedselketen komen deze plastics ook weer in de mens terecht. Overal in de keten onderweg richten ze aan al het leven veel schade aan. Aangetoond is dat ook insecten (muggen) al microplastics bevatten. Dit is een tweede keten hoe microplastics in de mens terecht kunnen komen.

Koop zo weinig mogelijk in plastic verpakte producten. Voorbeelden: shampoo “bars” in plaats van iedere keer weer een nieuwe plastic fles. Of olijfolie in een glazen fles met een metalen dop, in plaats van een plastic fles. Neem zelf een netje mee naar de supermarkt om groenten en fruit in te doen in plaats van alles in een kleine plastic zak te doen. Tandenborstels van bamboe in plaats van plastic zijn ook te koop. Evenals wattenstaafjes van karton in plaats van plastic.

Raap tenminste 3 stuks zwerfafval per dag van de straat. Als iedereen dit doet, wordt de hoeveelheid afval op straat snel minder en komt er véél minder via sloot/riool in zee terecht.

 

Tips voor deze pagina zijn welkom. Mail naar info@straatjutterskatwijk.nl